Har du långtråkigt?

Har ni långtråkigt under mörka höst- och vinterkvällar och eller längtar ni ut i skärgården men har båten stadigt uppallad på land. Det finnas bot och lindring för denna åkomma ute på internet. Det finns många webbsidor med sjöanknytning, såväl långfärdsskildringar som sidor av mera teknisk karaktär. Här ska ni få några tips som kanske kan göra det lättare att övervintra.

AIS (Automatic Indentification System) 
är ett säkerhetssystem för fartyg, som bygger på uppfinnaren Håkan Lans patent. Data som presenteras sänds ut från det enskilda fartyget via VHF, och innehåller fakta om dess namn, position, kurs, fart, last, destination mm. Data sänds kontinuerligt och kan läsas av om man har en AIS-mottagare. Det går även att följa fartygen med hjälp av en dator. Dessa två länkar leder till webbsidor som gör att man kan följa med på resan, inte bara i våra farvatten utan även över hela världen. Ganska kul faktiskt.

AIS i Östersjö
AIS hela världen 


yrvind"Sven Yrvind, tidigare Lundin torde vara välbekant för många. Denne man är still going strong och har stora planer. Följ hans senaste projekt Yrvind 1/2 på hans hemsida. På engelska. yrvind.com


Många som seglar lite längre brukar blogga om sina upplevelser. Det finns således en uppsjö av hemsidor i ämnet långfärdssegling. Här är några tips på bra bloggar.

HuldaOm Oe 32:an S/Y Huldas segling till Västindien

 

 


MananaHallbergRassy 312:an S/Y Mañanas segling till Nya Zeeland

 


Arne och Heléne Mårtensson på HallbergRassy 62:an S/Y Yaghan befinner sig i skrivande stund i Durban.  Yaghan har en utförlig blogg. På engelska och svenska. 


thomas GrahnThomas Grahn seglade en Vega fram och tillbaka över Atlanten. Under överfarten till Florida var Sven Yrvind med som mentor. Skojig och intressant historia. majasventure.com

 

 


MananaDetta är ett hisnande äventyr med två unga män i en Carter 33:a som seglar till Antarktis. ESCAPE TO DANGER