Styrelsen på resa 2009

Guiden Klas LiljeforsSom ni medlemmar i båtklubben redan vet så brukar styrelsen varje år åka på det vi kallar styrelseresa. Uppslag till de olika resorna vi gjort genom åren kommer från styrelsegruppen. Det finns ett vitt kontaktnät som förgrenar sig ut i skärgården och i det som hör skärgård och sjöfart till. I år gick resan till Ornö. På Ornö bor och arbetar sedan länge Klas Liljefors. Han är civilanställd på Polisens kontaktcentra (PKC) och därtill kunnig om Ornös historia. Under många år har han hållit guidade turer för ornöbesökare och delat med sig av sitt vetande. Idag fick vi i Kopparmorabåtklubbs styrelse, tillsammans med valberedare och revisorer samt allas respektive, äran att bli guidade av Klas. Det blev en lång, understundom ansträngande, men framförallt mycket intressant odyssé över de sevärdheter och historiska platser som ön har att bjuda på. Vi startade vår vandring med en fika på Hässelmara gårdskafé, som hade öppnat för vår skull. Vi knallade sedan ut i det blöta och regniga ornölandskapet och hann bliv våta om foten, kalla om stjärten och fuktiga i pannan av svett innan vi kom inomhus och kunde njuta av en fantastisk middag på Krogen På Ornö. Däremellan hann vi bese Rosinska gravkapellet, Ornö Kyrka, nya och gamla Sundby säteri. Promenaden gick genom kompakt skog såväl som över tuktat kulturlandskap. Vid varje sevärdhet stillade Klas vår kunskapstörst med att ösa ur sin aldrig sinande kunskapskälla. Som sagt, mycket intressant, omväxlande och vackert – om än drypande vått. Tack Klas för en fin visning.

Avslutningsvis gjorde vi ett studiebesök på Polisens kontaktcentra där Klas arbetar. PKC finns också på Arholma och Sandhamn. Till någon av dessa kommer man troligtvis om man ringer polisen på nummer 114 14. På Ornö har man fina fräscha lokaler och som det verkar en fin arbetsmiljö.

Fler bilder, och nu från Anders Unosson