Besök hos BK Flottaren

Ibland kan det vara värt att besöka en annan båtklubb och få lite perspektiv på den egna klubbverksamheten. I Kramfors kommun ligger BK Flottaren. Båtklubben ligger på ön Sandslån som en gång i tiden var en vital del av flottningsnäringen i Ångermanälven. Fram till 1982 fanns här Europas största mekaniska skiljeverk. Båtklubben ligger alltså på historisk industrimark. Ove Vestman är ordförande i BK Flottaren och han visar runt på båtklubbens område. Ove berättar gärna om klubbens verksamhet och stoltheten lyser igenom när han pratar om vad de har åstadkommit. Och det med rätta. Det som han visar upp är imponerande, allt från stora inomhushallar som rymmer i stort samtliga båtar i klubben till det villaliknande klubbhuset. Klubben har en ny toatömningsanläggning som alla båtar får använda. De har till och med en liten sjömack. Medlemmarna har även tillgång till en verkstad med verktyg. 

Alla motorbåtar har egna vagnar och sjösätts på ramp. Segelbåtsägarna går ihop om kranbil och sjösätter från kaj. Båtklubben förfogar även över ett kontor med kontorsutrustning som kopieringsmaskin, dator och skrivare. Självklar finns en fin bastubyggnad för klubbens medlemmar med stege ner i Ångermanälvens vatten. Båtklubben driver en liten gästhamnsverksamhet och husbilar är välkomna att parkera för natten. Som kuriosa finns en scen för uppträdande varma sommarkvällar, något som säkert uppskattas av såväl medlemmar som gäster. För gästande båtbesättningar finns rum att hyra. Med därtill hörande gemensamma ytrymmen för matlagning, matsal och veranda kan man få välbehövlig avkoppling från båtlivet och därmed minska risken för båtröta. 

Verksamheten drivs helt ideellt av medlemmarna och medlemsantalet är blygsamma 100 stycken, varav 38 är båtägare. Arbetsplikt är obligatoriskt och Ove tycker att det fungerar bra. Det finns en piska i form av avgifter om man inte ställer upp. Alla behövliga externa resurser finns i närområdet och alltid är det någon som har kontakter i företag som gärna ställer upp om större arbeten ska göras. 

Det som i mycket genomsyrar det Ove säger är gästfriheten. Alla är välkomna. På frågan om de såg ett problem med att vem som helst får tömma sina toaletter hos båtklubben var svaret – det får de så gärna göra, vi vill ju ha hit folk och de flesta är trevliga. Med den gästvänliga inställningen och viljan att låna ut utrymmen och resurser till en låg kostnad är BK Flottaren ett exempel på hur en välskött båtklubb kan fungera som en social faktor i sin omgivning – Tänkvärt. Kanske skulle båtklubbarna oftare besöka varandra och låta sig inspireras av olika lösningar och förhållningssätt. 

BK flottarens hemsida

inga bilder hittades