Vinterlektyr

Vintersäsong och lågkonjunktur i det privata båtlivet råder väl just nu för dom flesta. Varför då inte spana ut över internet och se vad som pågår på andra håll. Det finns massor att upptäcka. Här  kommer några tips på seglings-videobloggar som är bra. Men först en som handlar om båtrenovering.

Det förekommer fantastiskt många och omfattande renoveringsprojekt som drivs av duktiga människor. De klarar inte bara av att renovera, de är fantastiskt professionella och gör intressanta videoproduktioner med sig själva framför kameran också.

DIY är ett begrepp som på engelska betyder Do It Your Self. DIY är en växande subkultur som engagerar många människor världen runt. Gör-det-själv har kommit att bli en del av det som kallas underground – med slagord som Gör det själv – ingen annan kommer göra det för dig och DIY or die.

Sail Life

Här ett tips om en kille som heter Mads och är från Danmark. Han pratar flytande amerikanska och håller just nu på att renovera segelbåten Athena, en Warrior 38 till en ”Full Time Cruiser”.

Mads har nu publicerat 245 filmer , en i veckan, på  sin YouTube-kanal Sail Life. Han började med att renoverad en Ballad (segelbåt) för ca tre år sedan och har utvecklats till att bli ett proffs framför kameran. Han publicerar sina filmer på söndagskvällar och som kuriosa kan nämnas att en timme efter publicering har över 10 000 personer hunnit se filmen. Vissa filmer har setts av över 60 000 personer och det i ett smalt ämne som båtrenovering. 

 

Lite – eller, ja rent av normalnördig måste man nog vara för att till fullo uppskatta det här, men Mads är charmig och han delar med sig av allt, inklusive hund och en nybliven flickvän. Genom sina filmer har han nått stor popularitet och har fått många vänner internationellt och gör utflykter som avbrott i byggandet för att åka och hälsa på och kameran rullar hela tiden.

En liten varning till den nördigt lagde båtägaren – du kan fastna i tidsödande videotittande. Man vill ju så gärna se hur det blir när det är klart.

Här är länken till hans YouTube-kanal: https://www.youtube.com/results?search_query=sail+life+athena&sp=CAM%253D


Ran Sailing


Johan och Malin är ett par från Skåne som har varit ute och långseglat i ett par år. De har en YouTube-kanal som heter Ran Sailing och är en av de mest populära seglings V-loggar på nätet. De startade för två år sedan från Malmö mitt i vintern och i långsamt mak har de nu kommit till Colombia. De gör mycket uppskattade videoproduktioner med proffskvalitet som ibland skapar en ”på platsen känsla”  som överträffar många resemagasin som setts på TV. Även de försöker komma med ett nytt avsnitt en gång i veckan. Johan är för övrigt en gammal bekant för er som noga har läst den här hemsidan. För en del år sedan rekommenderade vi en blogg som hette Escape to Danger som handlade om Johan och hans kompis som seglade i en Carter 33:a till Antarktis. Det var ett hisnande äventyr.

Länk till det gamla inlägget: https://kopparmorabatklubb.com/?s=carter+33

Länk till Ran Sailing: https://www.youtube.com/results?search_query=ran+sailing
OBS! engleskspråkig


Sailing Uma

Kika Och Dan är ett ungt charmigt par – hon ursprungligen från Haiti, han från Kanada – som seglar i Karibien i en lite enklare 36 fots båt. Även den här v-loggen är mycket populär och de filmer de producerar är mycket skickligt och medvetet gjorda. I de här filmerna möter man mycket ung spontanitet parat med skön segling i varma vatten. Även de försöker komma ut med en film i veckan.

Länk till deras kanal: https://www.youtube.com/channel/UCXbWsGV_cjG3gOsSnNJPVlg

En film i veckan verkar vara legio om man ska behålla sin popularitet som v-loggare. Dessa YouTube-kanaler drar in pengar åt sina skapare, dels genom sponsring (kräver många tittare) och genom att personer som uppskattar det de gör skänker pengar. Tack vare internet kan man idag finansiera sin segling genom att berätta om sina upplevelser på plats. Det är en fantastisk möjlighet, men som kräver att man är medial och jobbar hårt för att få ihop en bra film i veckan.


Här en innehållsrik blogg av ett par som levat länge ombord på båtar. Bloggen ger många värdefulla och intressanta tips för den som funderar på att leva ombord men också för den som bara är nyfiken. De skriver i inledningen till sin blogg.

”Dreaming of sailing off into the sunset or already on the water? Whether it’s for the weekend or forever, make your cruising easier and more enjoyable with these tips and info on cooking and food, gear, boat life, DIY projects and more!”

Tips från Monica Sederholm 

Bortom horisonten

Och till sist. En svensk länksida som listar många svenska seglingsloggar

Passa på under vintermånaderna att titta och läsa. Det ger behållning.