Viktig information om sanering av bottenfärg

Kommunerna i Stockholms län (och resten av Sverige) genomför nu miljöinspektioner hos alla båtklubbar. Syftet är att se över miljöarbetet och få bort all bottenfärg som är miljöfarlig och innehåller tenn. Till oss kom miljöförvaltningen i höstas och genomförde granskning och stickprov.

Alla båtklubbar är skyldiga att sanera farlig bottenfärg senast 2020. Vi måste även rapportera tillvägagångssätt för alla medlemsbåtar till kommunens miljöförvaltning, och när vi beräknar vara klara. Från och med 2020 får således inget miljövidrig bottenfärg finnas på våra båtbottnar.

Plan för sanering av olaglig bottenfärg;

 • Under kommande vecka mäts båtar för att se vilka som har tenn i bottenfärgen. (görs med ett röntgeninstrument)
 • Vi ber ALLA medlemmar se över märkningen på sin båt/vagga snarast för att arbetet ska gå smidigt. (allmänna klubb bestämmelser punkt 8)
 • Under vecka 16 meddelar vi resultatet till berörda medlemmar
 • Saneringen av bottenfärg ska utföras fackmannamässigt; båt och mark ska täckas så att giftigt avfall inte hamnar på marken eller sprids med vinden. Det farliga avfallet ska lämnas till deponi (kommunens miljöstation).
  • De båtägare som gör arbetet själva, är skyldiga att göra det på ett miljösäkert sätt så att alla färgrester/färgdamm samlas upp och lämnas till återvinningsstationen i Hemmesta (eller Kovik). Meddela klubben senast 30 april 2019 om du avser göra saneringen själv!
  • Vi tar in en offert från Båtvårdsspecialisten för resterande båtar för att miljösäkert avlägsna den gamla färgen och epoxibehandla samt bottenmåla den rena botten.
 • Under säsongen 2019 förbereds arbetet genom att täcka marken inför hösten och mer i detalj komma överens om tidplaner och metod för varje båt.

Notera: Våren 2020 sjösätts endast båtar som kan visa upp intyg på att botten är fri från tenn.

Löpande information kommer postas här på hemsidan och via mail.
Vi är tacksamma för ert samarbete i detta viktiga arbete!

3 kommentarer

 1. Fråga, vad är det som ska rapporteras senast 20 april? Är det 20 april i år eller 2020?
  Eftersom mätresultaten kommer att redovisas v16 så är det efter denna redovisning som båtägaren behöver besluta vad som ska göras.

  1. Tack för din fråga. Det är naturligtvis 2019 som avses, men insåg att 20/3 kanske blir lite kort för att ta ställning om man vill göra jobbet själv om man får beskedet samma vecka. Vi sätter istället sista april. Jag har förtydligat inlägget ovan.

 2. Hej!
  Ytterligare en fråga:

  Vi som har båtar helt täckta av pressening (i vårt fall liten roddbåt på bockar, helt invirad i pressening med rep runt) – måste vi ta bort presseningen för att mätningen ska kunna genomföras eller kan instrumentet mäta igenom plasten?

  Tack!

  Hälsningar,
  Nina

Kommentarer är stängda.