Betraktelser från Djurö/Vindö-runt den 17 augusti

Förra helgen gick Djurö/Vindö-runt (aka Kräftköret) av stapeln och det blev en mycket spännande tävling… iallafall för vissa av oss. Vinden var runt 8-10 m/s från sydväst vilket gav slör/läns norrut genom Vindöström, ut på norra Kanholmsfjärden och en bra kryss ner till  Djuröbron.

Jag tror alla var sena i starten och undertecknad startade hack i häl på Why Not som skulle startat 27 sekunder efter oss. ? Men vi höll greppet och var några gånger nära att gå om, bland annat hamnade vi sida vid sida i den smala passagen i Vindöström där vinden snurrade runt-runt och till stor del försvann. När vi dock gick ut på norra Kanan så drog Why Not ifrån… Bättre vägval, segelerfarenhet eller bara tur är de ingen som vet, men vi revade seglen och körde de vi kunde. Det bröt omkull ett par gånger ordentligt och var rätt tufft.

När vi närmade oss Djuröbron så passerade vi Roberto och Olle i R4an (dom såg glada ut), och strax efter bron gick vi om både herr Randig i Omega 30 och Team Isberg i H-båten som hade haft strid vid bron. Tror vägvalet spelade in då vi gick väster om Fågelsången (ön utanför Bullandö) och de andra gick öster om. Vi var verkligen förvånade när vi såg Team Isberg kämpa med spinnakersättning men ändå försvann dom bakom oss. ?

Herr Randig var dock en annan historia…. När vi närmade oss Södra Älgö så kom han i sin Omega ikapp oss och vi prövade båda alla knep för att tappa den andre bakom sig. Vi slogs hela vägen till mål – de var mycket spännande!! Innan målgång så gjorde dock Randig ett slag (vi trodde han skulle gå på fel boj) och vi satsade allt på mållinjen. Tyvärr måste jag säga att herr Randig var mycket smartare än så när han taktiskt kom från styrbord vid mållinjen och skulle tvinga oss att väja. Jag satsade och höll kursen (trodde vi skulle ha mer fart) och han fick ducka lite bakom vår akter…. så hade det funnits en protestflagg hade nog loppet vart kört för oss. All heder till herr Randig som ändå såg det som kul, och inte på ”livochdöd”. Tack! ? ?

Efter oss kom sedan Roberto och Olle, och sist (men inte minst) Team Hjerpe i X-99an. De sista var vi väldigt glada att hållit dom bakom oss, för vi sneglade hela tiden över axeln och väntade att dom skulle komma ångande. 

Allas vår vän Janne i sin fina Beason 31 gjorde en strålande segling och klådde oss allihop – BRA JOBBAT!! ??? Kanske hade han liiiite hjälp av sin fru…. och Gunnar. ?

Vår eminenta tävlingsledare Lena höll naturligtvis koll på oss, och nedan är en kort summering från hennes perspektiv… ?

Djurö/Vindö Runt genomfördes i strålande härligt väder med 7 båtar på startlinjen. Som vanligt kördes jaktstart, dvs båtarna startar vid olika tidpunkter utifrån båtens SRS-tal (handikappsystem beroende på storlek m.m.), för att sedan komma i mål samtidigt. Så blev det dock inte denna gång heller, skillnaden mellan vinnaren och jumbon var hela 35 minuter.
Reflektion: Det var ingen jakt direkt att på rätt tid korsa startlinjen. ?

Team Söder vann och mottog vandringspriset och Janne kastade sig därefter självmant i vattnet med sin son hack i hälarna. Vilken glädje!! Så nu är denna kappseglingssäsong avklarad och det är bara att ladda för nästa års seglingar. Ett och annat behöver säkert de flesta göra, för att bli ännu bättre nästa år.

Ja, jag kan bara hålla med Lena…. lite förbättring behövs , speciellt på starten. ? 

STORT TACK till…

  • Tomas och Tessan (seglingskommitén) för ert engagemang!!
  • Lena för att du håller koll och står ut med den röriga starten…
  • Alla glada deltagare!! utan er blir de inget… ?

Säsongen är inte riktigt slut ännu, och jag hoppas alla får flera fina seglingsdagar.
Vi ses i hamnen!! Nedan lite bilder och resultat tabell…

Soliga hälsningar från Camilla 

PlaceringTeamBåtTid i måldiff till första båtdiff till båt före
1Team SöderBeason 3115:11:57-
2Team Why NotSvea GT15:24:4600:12:4912min 49sek
3Team StellaContrast 3615:33:4800:21:519min 2sek
4Team RandigOmega 3015:34:0100:22:040min 13sek
5Team IsbergH-båt15:37:4300:25:463min 42sek
6Team JoyR415:43:5600:31:596min 13sek
7Team HjerpeX-9915:46:5600:34:593min 0sek